Appel-kwark cake

Een paar appeltjes in de fruitschaal die op moesten hebben me gebracht tot dit overheerlijke ontbijt- of tussendoor recept, een appelcake op basis van amandelmeel en dus glutenvrij.

Meestal als ik iets sta te bakken in de keuken vragen mijn kids meteen: “Dat is zeker weer zo’n vieze taart zonder suiker?” Ja,inderdaad deze is ook zonder toegevoegde suiker! Gelukkig willen ze altijd wel proeven. En guess what…de cake was in 1 dag op? Door de appeltjes en de rozijnen smaakt de cake zo zoet dat er geen suiker aan hoeft te worden toegevoegd. Alhoewel ik wel moet zeggen dat ik wat vanille flavour shotjes van Personal Protein heb toegevoegd voor extra smaak. Deze cake is in dit huis goedgekeurd en heeft het stempel #kidsproof gekregen.

De hoeveelheden in dit recept zijn gebaseerd op een kleine springvorm met een doorsnee van 19cm (van de HEMA). Als je de hoeveelheden verdubbelt kun je er een grote cake van maken. Wanneer je hem als ontbijt eet, snij hem dan in 4 of 6 grote stukken. Wanneer het je tussendoortje wordt, kun je de cake in 8 0f 10 kleinere stukken snijden.

Ok, laten we gaan bakken… Wat heb je nodig en hoe maak je hem?

Ingredienten:

  • 2 appels in kleine stukjes gesneden
  • 50 gram rozijnen
  • 25 gram walnoten in stukjes
  • 2 theelepels kaneel
  • 150 gram amandelmeel
  • 2 eieren
  • 30 gram gesmolten kokosolie
  • 100 gram Griekse volle yoghurt
  • 4-8 kneepjes Personal protein flavour shots smaak vanille (hoeveelheid afh van hoe zoet je de cake wil hebben)
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • snufje zout
  • bakspray
  • optioneel: 1 scoop eiwitpoeder om de cake eiwitrijker te maken

Bereidingswijze:
Verwarm de (elektrische) oven voor op 175 graden.

Doe de stukjes appel samen met de rozijnen, walnoten, kaneel en de helft van de shotjes in 1 schaal. Meng vervolgens in een andere schaal de eieren met de gesmolten kokosolie en nog naar smaak wat shotjes vanille flavour. Voeg langzaam de yoghurt erdoor en roer totdat het een homogene massa is. Voeg op het laatst met een garde geleidelijk de droge ingrediënten toe aan het natte mengsel totdat alles goed gemengd is. Je beslag is nu klaar.

Bedek de bodem van de bakvorm met een stukje bakpapier en spray de zijkanten in met bakspray. Bedek de bodem met de helft van het beslag. Verdeel daar de appelmix overheen. Bedek vervolgens de appels met het resterende beslag.

Zet de bakvorm nu voor ca 40-45 minuutjes in de oven. Afhankelijk van welk bakblik je gebruikt kan je de oventijd iets verlengen of verkorten. Bij een lage cake maak je er ca 35-40 minuten van en bij een hoge cake 45-50 minuten. Controleer na 30 minuten altijd even hoe de bovenkant eruit ziet, want iedere oven is anders. Is de bovenkant na 30 minuten al goed bruin, zet de oventemperatuur dan iets lager en houdt de baktijd in de gaten. Omdat er appels in verwerkt zijn heeft het prikken met een prikker om de gaarheid te controleren geen zin, dus je moet met het oog bepalen of hij goed is.

Hoewel je er waarschijnlijk meteen je tanden in wil zetten, is het aan te raden de cake heel even wat af te laten koelen voordat je hem aansnijdt. Wanneer je hem als ontbijt eet, kan je hem garneren met bv wat yoghurt en fruit. Je kan de cake heel goed invriezen en daarmee is het een ideaal #prep tussendoortje.

Enjoy!! Ik hoor graag wat jullie er van vinden…

Liefs, Merit

Voedingswaarde per 1/8e stuk : 235 kcal, 11 gram koolhydraten, 7 gram eiwitten, 18,9 gram vetten, 2,3 gram vezels

 

Appel-kwark cake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven