De heerlijkste appel crumble zonder toegevoegde suiker, boter of bloem

Vanmorgen had ik geen ontbijtinspiratie. Nergens zin in dat heb je wel eens. Toen ik vier appels op de fruitschaal zag liggen, kreeg ik ineens ontzettende zin in crumble. Een variatie op de peren crumble die ik al wel eens eerder heb gemaakt. Deze smaakt als taart met slagroom, maar dan met ongeveer een kwart van de calorieën en alleen maar gezonde ingrediënten.

De hoeveelheden in dit recept zijn gebaseerd op een kleine springvorm met een doorsnee van 19cm (van de HEMA). Ik haalde er 6 stukken uit. Als je de hoeveelheden verdubbelt, kun je er een grote taart van maken.

Bereidingstijd: ca. 45 minuten | Oventijd 25 minuten | Porties: 6

Ingredienten:
Crumble: 
– 75 gram gemengde notenmix
– 100 gram dadels (even weken in heet water)

Vulling: 
– 4 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
– 2 theelepels kaneel
– 40 gram rozijnen

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Week de dadels even 5 minuten in heet water, doe ze daarna samen met de noten in de keukenmachine en mix deze tot een grove pasta.


3. Bekleedt de ovenschaal met keukenpapier en doe de helft van de crumble in de schaal en druk deze licht aan. (Het aandrukken kan je het beste doen met het topje van een lepel dan plakt de crumble het minst aan je lepel vast) Bewaar de rest in een aparte kom.


4. Doe de helft van de appelstukjes in een blender of keukenmachine en mix tot een moes.
5. Schenk de moes bij de overgebleven appelblokjes en voeg hier kaneel en rozijnen aan toe.


6. Verdeel de appelvulling over de crumble in de ovenschaal.
7. Verdeel vervolgens de overgebleven crumble eroverheen en druk het een beetje aan.


8. Zet de ovenschaal ongeveer 25 minuten in de oven totdat de crumble knapperig is. Serveer met een grote dot Griekse Yoghurt.

Eet smakelijk! Dit ontbijt is trouwens ook lekker als tussendoortje bij een kop koffie.

Voedingswaarde 1/6e stuk (excl yoghurt): 208kcal 31,8 gram koolhydraten, 3,5 gram eiwitten, 7,5 gram vetten en 4,3 gram vezels

De heerlijkste appel crumble zonder toegevoegde suiker, boter of bloem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven