Gezonde gevulde speculaas

Sinterklaas is weer in ons land en dat vieren we met heerlijke zoete lekkernijen! We begonnen met de pepernoten en gaan nu door voor het echte werk: de gevulde speculaas. Tegenwoordig zit er maar weinig natuurlijks in al die koek en snoep. Deze voeden je niet maar vullen je alleen. Dat is met deze lekkernij wel anders. Het recept is gemaakt met gezonde ingrediënten en ongeraffineerde suikers. Vorig jaar in december heb ik hem gemaakt en gaan dat dit jaar zeker weer doen. Deze gezonde versie heb ik dus getest en hij is echt heerlijk! De gevulde speculaas bevat wel de nodige (dan wel gezonde) vetten en koolhydraten en dus calorieën. Eet daarom altijd met mate.

Dit recept heeft iets meer aandacht nodig maar dan heb je ook wat! Een traktatie die je niet wilt missen tijdens de feestdagen! Enjoy!

Voorbereiding: 30 minuten | In de oven: 20 minuten | Porties: 12-18

Benodigdheden:

  • platte brownievorm (18 stukjes)  of cakeblik (12 plakken)
  • mengkom
  • keukenmachine of blender

Ingredienten voor de buitenste lagen:

  • 250 gram gemengde ongezouten noten.
  • 15 gram speltmeel
  • 30 gram bio honing
  • 1 tl wijnbaksteenpoeder
  • 25 gram koek -of speculaaskruiden
  • 7 dadels (Medjoul)
  • 5 gram (gesmolten) kokosolie
  • 15 gram amandelschaafsel
  • 1 tl kaneel

Ingredienten voor de vulling:

  • 150 g amandelmeel
  • 45 g kokosolie
  • 1 tl citroenrasp
  • 30 gram bio honing

Bereidingswijze:

  1. Start met het maken van de onderste en bovenste laag van de gevulde speculaas.
  2. Maal de noten en de dadels fijn in een keukenmachine of blender.
  3. Voeg daarna de noten en dadels in een mengkom en kneed deze samen met, het speltmeel, de honing, de olie, koekkruiden, de kaneel en de wijnbaksteenpoeder tot een mooie egale bol.
  4. Nu start je met het maken van de middelste laag; de vulling. Kneed in een mengkom alle ingrediënten goed door elkaar.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de cake -of bakvorm in met wat (kokos)olie.
  6. Verdeel de bol in twee gelijkmatige delen en maak van een helft de onderste laag. (ongeveer 1 cm dik).
  7. De vulling kan er nu gelijkmatig bovenop verdeeld worden.
  8. Daarna maak je de bovenste laag van de andere helft van de deegbol. Deze laag maak je het beste eerst op een bakplaat of keukenblad (maak hem lekker stevig) en schep je er daarna bovenop, liefst in een of twee keer.
  9. Bak de speculaas 20 minuten in de oven. Het is niet erg dat de speculaas nog zacht is. Op het moment dat hij afkoelt worden de buitenste lagen harder.
  10. Is de speculaas al wat afgekoeld? Snij hem dan in mooie gelijkmatige stukken en strooi er nog wat amandelschaafsel overheen. Enjoy!

Voedingswaarde voor de hele gevulde speculaas: 3164 kcal, 174,6 gram koolhydraten, 76,6 gram eiwitten, 246,1 gram vetten, 22,6 gram vezels | Afhankelijk van het soort bakblik dat je gebruikt kan je er 12 (cakeblik) of 18 (plat brownieblik) stukken uithalen. Kcal bij 12 stukken: 264. Kcal bij 18 stukken: 176.

 

Inspiratie: Fitsociety.nl

Gezonde gevulde speculaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven